Befőzni nekem ilyen

Múlt vasárnap anyukámmal befőztünk. Háromféle gyümölcsöt (l. alább). Ez a módszer meggyőzött afelől, hogy befőzni könnyű.

Szükséges kellék: egy majolika edény. Háromszor kb. 1,60 kg gyümölccsel dolgoztunk. Az édesítés ízlés szerint történik, a gyümölcs és a szájíz a fő mérvadó. Itt talán 15 evőkanál (kb. 30 g) fruktóz került a megmosott és felezett eperre. Előmelegített sütőben kb. 30 perc vagy több. Érdemes lekvárfixálót előzőleg beszerezni. Nos, ez nekem igen nagy fejtörést okozott és okoz még most is az összetevők miatt (l. alább). Anyukám választása: Dr. Oether Dzsemfix Extra, három erősség, gyümöcstől függően, itt a kettes látható, végig a kettessel dolgoztunk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Érdemes kisebb befőttes üvegeket gyűjteni, nekem praktikusabb egy ilyet felbontani, mert a nagy dunsztból lehet, hogy nem fogy el olyan gyorsan, mint a kicsiből. Tipikus forrásaim ehhez: olajbogyó és sűrített paradicsom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAFél óra vagy több után, amikor már levet enged a gyümölcs érdemes rárakni egy egész zacskó fixálót. Így rászórni, elkeverni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5 vagy több perc után a metódus lehet a következő: a kis szedő kanállal elkevert lekvárt az üvegekbe merjük és lehet így is: az üveg köré papírtörlőkendőt tekerünk, úgy tartjuk és akkor az esetlegesen nem az üveg szájába kerülő nedű nem maszatol össze mindent. Ilyenekre is csak egy anyuka gondolhat…
OLYMPUS DIGITAL CAMERAHa benne a cucc, uccu rá a fedőt és fejjel lefele le. Ott pihennek pár percig, megvárják egymást, nem sietnek. Az átfordítást pillanatait lásd alább.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA Meggy is ment a kondérba. A metódus kísértetiesen hasonlít az előzőhöz. OLYMPUS DIGITAL CAMERA Ilyen szép a majolika edény teteje. Virágos.OLYMPUS DIGITAL CAMERA A keverés, fixálás momentje.OLYMPUS DIGITAL CAMERA Hoppá, fordult a kocka, mármint a befőttesüveg.OLYMPUS DIGITAL CAMERA Ribizlit válogatni lassabb, mint meggyet. Az epret a leggyorsabb előkészíteni. Mármint ebből a háromból.OLYMPUS DIGITAL CAMERA Közben készülget a meggy. Nem hideg.OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA Ilyet vettem: fruktóz, de nem jó, íme a bizonyíték: http://antalvali.com/comment/49232/glukoz-fruktoz-dextroz-egyre-megyOLYMPUS DIGITAL CAMERA A darabolás rásegítésére akár egy funkcióját tekintve krumplinyomó is használható. Állagfüggő az egész, mármint a gyümölcsé. És az áhított végeredményé.OLYMPUS DIGITAL CAMERA Ilyenek vannak ebből. Hú, ez a lenti sztíviás befőzőcukor most felkeltette az érdekélődésemet. De majd később. Ja, és még nyerni is lehetne!OLYMPUS DIGITAL CAMERA No, a várva várt pillanat, a kényes pontok – az összetevők. Hát, csak beleugrottam abba, amibe nem akartam – pálmazsír… Megviccelt a rendszer, akkor vettem észre, amikor már a boltban vettem meg ezeket és nem akartam már átvariálni az egészet, azt beszéltem meg előzőleg az anyukámmal, hogy ezzel csináljuk. A többiről kiderítettem előtte, hogy oké, az étkezési savnál még a biológia-kémia szakos barátnőmet is felhívtam, aki megkérdezte az apukáját, aki biológia-kémia szakos professzor egyetemen, hogy az vajon állati-e. A döntés az volt, hogy nem (anyukám diktálta le az összetevőket előző nap telefonon és az a gyanúm, hogy azóta, hogy ő utoljára vett talán volt egy összetevő lista csere ötkeréknél, az én listám szerint az összetevők: pektin, dextróz, étkezési sav és szorbinsav – sehol pálmazsír és az étkezési sav akár tejsav is lehet, ezért nem voltam biztos benne, hogy növényi-e).OLYMPUS DIGITAL CAMERA Ilyen, ha benne van valami. Lezárás előtt.OLYMPUS DIGITAL CAMERA Oszlopos tagok.OLYMPUS DIGITAL CAMERA Kreativitásom ismeri azokat a bizonyos határokat…OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA És a kipróbálás édes pillanatai – zabkása. Extra jó ötlet: zabkása lekvárral és nyers kakaóval. Desszert a javából (ez most nincs lefényképezve, pedig ma ettem ilyet, tényleg).OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s