10 érdekes (és nagyon fura) összetevő, amitől nem lesz vegán-kompatibilis egy termék

Kér valaki hód végbélmirigy váladékot?

Kevés idegesítőbb dolog van annál, mint mikor egy kis tejtermék található a máskülönben vegán termékben.

Azonban néhány összetevő még a szinte jól álcázott tejnél is alattomosabb.

Íme a tíz legkülönösebb nem vegán összetevő listája, amelyeket megtalálhatsz az egyébként növényi alapú termékekben…

1. Cera Alba

Ez az alattomos összetevő édességekben és kozmetikumokban (például az ajakír) található meg és talán felismerhetőbb számunkra, amikor a másik nevén szerepel az összetevők felsorolásánál: ez lenne a méhviasz.

A méhviaszt a dolgozó méhek állítják elő és a méz tárolásához kialakított helyhez használják fel. Mivel ez egy állati melléktermék, így nem vegán.

2. L-Cisztein

Ezt az Európában E920-ként ismert vegyületet, amelyet általában madártollból és disznószőrből állítanak elő, olykor péksüteményekbe teszik lisztjavítóként. Ugyan létezik szintetikus változata is, mivel ezt költséges előállítani, így nem túl gyakran fordul elő.

3. Halenyv

A borok és sörök előállítása mögötti eljárás állati eredetű összetevők felhasználásával járhat, elsősorban a halenyvét, amely másnéven az úszóhólyag.

Amíg egyre több kézműves sörfőzde hagyja el a halenyvet és egyre több borászat készít vegán italokat, fogyasztás előtt először mindig megéri utánanézni az összetvőknek (ebben segíthet minket a barnivore).

4. Bíborfesték

Ez a vörös ételfesték néha felbukkan ételekben és italokban. Vegánok számára nem alkalmas fogyasztásra, előállítása során a bíbortetveket először összegyűjtik, kiszárítják, majd összepréselik, hogy megkapják a kívánt erős vörös festéket.

Mintegy 70.000 rovarra van szükség, hogy két kiló bíborfestéket kapjanak.

5. Hódzsír

A hódzsírt megtaláljuk némelyik parfümben és számos élelmiszerben (többek között alkoholmentes italokban és pudingokban), valójában egy váladék, amelyet a hódok végbélmirigyéből vonnak ki.

A hódok területmegjelölésre használják ezt a váladékot. Vanília illata van, amely magyarázatot ad rá, hogy miért használják fel édességekhez.

Az USA Élelmiszer és Gyógyszer Adminisztrációs irányelvei szerint nem használják fel vanília kivonatokban, de megtalálható némely eper-és málnaízű termékben.

6. Lanolin

Ellenőrizd az olyan termékek összetevőinek a listáját, mint például a rágógumi (és olyan bőrápoló termékekét, mint az ajakbalzsam), hogy van-e bennük lanolin.

A lanolint „gyapjúzsírként” is ismerik és alapvetően a hajzsírhoz hasonlít: a birkák gyapját vízállóvá teszi ez az anyag. A gyapjúzsírt összegyűjtik és hidratáló krémekhez és némelyik cukrászsüteményhez használják fel.

7. Csontszén

A neve alapján egyértelműen állati eredetű ez az összetevő, viszont az már kevésbé nyilvánvaló, hogy miben találjuk meg.

Az Egyesült Államokban (de nem az Egyesült Királyságban vagy Európában) a csontszenet olykor felhasználják a finomított cukor feldolgozásában. Azoknak a cégeknek a listája, amely nem használ csontszenet itt található.

8. Tejsavó

Míg a legtöbb ember tisztában van vele, hogy a tejsavó tehéntejből származik, azt talán nem tudják, hogy milyen sokféle termékben megtalálható.

A tejsavó a sajt elállításának a mellékterméke: az a maradék folyadék, amely a tej besűrűsödése és leszűrése után fennmarad. Megtaláljuk a chipsekben (ide tartozik némely sima sós is!), sült árukban és olyan nasikban, mint a keksz.

9. Sellakk

A sellakk egy pajzstetű faj nőstényeinek gyantaszerű váladéka, használják cukrászsütemények fényes bevonására, bútorfényezőként és más háztartásban megtalálható terméknél. Pár éve még hanglemezek gyártásánál is használták.

A legmeglepőbb használati módja a gyümölcsök fényezése (ha adalékanyagként használják, akkor E904-ként tüntetik fel).

Olykor például az almákat vonják be ezzel a fényező anyaggal, hogy a természetes gyümölcs „viaszt” helyettesítsék vele, amelyet a tisztítási eljárás során eltávolítanak. Szokták még citrusfélék kezelésére használni, hogy ezzel megnöveljék az élettartalmukat.

10. Hozzáadott D vitamin

Nem minden D vitamin állati eredetű, de az a legbiztosabb, hogyha feltételezzük, hogy az amivel például a reggeliző pelyheket dúsítják nem vegán, hacsak nincs az ellenkezője a terméken feltüntetve. A D2 vitamin vegán és a D3 általában a lanolinból származik (gyapjú), kivéve ha a Vitashine-ról van szó, amely az egyetlen növényi alapú D vitamin forrás.

A cikk az alábbi írás fordítása:

https://www.plantbasednews.org/post/10-surprising-and-very-weird-ingredients-that-make-products-not-vegan?utm_source=sumome&utm_medium=email&utm_campaign=sumome_shares

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s