Nemtejet házilag

30741722_356417681534696_1927013016667160576_nEz a nap is elérkezett. Saját, otthon készített rizs itallal kortyolgatom ma reggel a kávémat. Hihetetlen, hogy néha milyen egyszerű dolgoknak milyen sok idő kell, mire megérnek. Már évekkel ezelőtt, kb. akkor amikor vegán lettem (hat évvel ezelőtt) olvastam róla, hogy házilag is lehetséges növényi nemtejet készíteni, de valahogy szinte sohasem jelent meg bennem a vágy, hogy magam is nekiálljak. Nem mondom, hogy nem próbáltam, de ezek a kísérletek kudarcba fulladtak és mivel a konyhában nem éppen jellemző rám a kitartás az adott étel / ital tökéletesítésére, így annyiban hagytam a dolgot. Egészen mostanáig.

Az utóbbi pár hétben egyre jobban foglalkoztat, hogy én is csatlakozzam a “no waste” hozzáállást, illetve igazából életformát képviselőkhöz és próbáljak minél kevesebb szemetet termelni a mindennapjaimban. Az egyik dolog, ami nem tetszik pl., hogy az üres növényi nemtejes doboz mindig a kukában köt ki. Ugyanakkor tényleg megdöbbentő, hogy a csupán pár százalék rizst vagy mandulát tartalmazó ital milyen sokba kerül. Jó, bevallom, az utóbbi fél évben a Penny-ben kapható Happy Rice / Happy Almond nemtejeket vettem, amelyek csak 399 Ft-ba kerültek literenként (akciósan 299), ami nagyon jó ár a piacon (500-900 Ft körülbe kerülnek ezek, persze vannak minőségbeli különbségek köztük), de akkor is…

Tettem egy fogadalmat múlt héten, nevezetesen hogy többet nem veszek ilyeneket, magam készítem az italt barna rizsből, így még jobban is járok, hiszen nemcsak hogy tápanyagtartalma jobb és nagyobb így az italnak, hanem még azt az egy-két adalékot sem fogyasztom (l. sűrűsítőanyag). Ja és persze az ár sem mindegy: 399 helyett így literenként csupán kb. 115 forintomba kerül az egész.

Az elkészítés pofonegyszerű (hidd el, ha én mondom, akkor tényleg az: sohasem állnék neki nagyon bonyolult dolgoknak, amelyeket rendszeresen akarok csinálni a jövőben). Nem javasolnám, hogy áruházban szerezzük meg a barna rizst, mert egyrészről drága, másrészről a legtöbb az ún. előfőzött verzió, amit szerintem nem kellene erre használni. A Fehérvári úti Vásárcsarnokban gyakran vásárolok magokat, aszalványokat, persze gabonát is árulnak, a barna rizs kilója 460 Ft. El tudom képzelni, hogy ennél is olcsóbban lehet venni más piacon, pl. a Fővám téren. Ha nem akarunk vagy nem tudunk piacra járni pl. a munka beosztásunk miatt, akkor jó megoldás lehet a netes rendelés, a Bulk Shop-ban pl. 960 Ft-ért 2 kilót kapunk, tehát még mindig jó áron van, összehasonlítva pl. a Herbaházban (ahol szerintem nagyon jó áron lehet sok mindent beszerezni) is 600 Ft per kiló áron találtam legolcsóbban (300/0,5 kg).

Na de a legfontosabb: hogyan készül? Én most „kicsit” túllőttem a célon és nagyon sok rizst használtam fel: 0,5 kiló barna rizsből készítettem kb. 1,2 l nemtejet. Így egy sokkal testesebb, sűrűbb, krémesebb, rizs-ízűbb italt kaptam, persze ha pl. süteményt vagy olyasmi ételt készítünk, akkor jól jöhet ez a fajta. Ha csak kávéhoz akarjuk felhasználni, elég a neten is javasolt mennyiségekkel operálni:

25 dkg barna rizst vízbe legalább 24 órára beáztatjuk (a hűtőben tartjuk), majd leszűrjük és betesszük egy turmixgépbe, ráöntünk 1 l friss vizet, teszünk bele himalájai (vagy hasonlóan minőségi) sót és pl. nádcukrot édesítésképpen, majd percekig mixeljük. A végén egy nagyon sűrű szűrőn (nekem ez a legegyszerűbb és leghigiénikusabb megoldás – százforintos boltban kapható műanyag, “hálós” szűrőt használok erre) egy tálba átszűrjük és hagyjuk, hogy lecsöpögjön: segítsünk rá valamilyen eszközzel, hogy a nedvesség kicsuroghasson belőle (kevergessük, nyomkodjuk, stb.). Persze ha már az a bizonyos másik “mumus téma” zero waste ügyében, a házi komposztálás “nagy üzemben” működne otthon, akkor nem a kukába kellett volna kihajítani a kiszipolyozott rizst, hanem nemesebb vége is lehetett volna, mindenesetre egyébként már készen is vagyunk. Az íz „fokozására” lehet még fahéjat is használni, pl. egy fahéj rúddal együtt áztatni a rizst. Legközelebb úgy csinálom majd.

Örülök és hálás vagyok, hogy végre elszántam magam erre a fontos lépésre és remélem, ez segít majd a többi házilag készíthető alapanyagok (nemtejföl, nemjoghurt, nemtejszín) otthoni készítésében is.

Namaste.

http://www.facebook.com/naprolnapranap/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s